top of page

Camino de Santiago, și la Iași

Actualizată în: 11 nov. 2019

Deja a trecut o săptămâna și evenimentul de la Iași, Seminarul Internațional “Toate drumurile duc la Iași, încă mai stăruie în inimile noastre. Seminarul a avut loc în intervalul 31 octombrie -3 noiembrie 2019, a fost organizat de A.C.U Slujirea vieții, în parteneriat cu Primăria Iași, ca finanțator principal, cu Asociația prietenilor Camino de Santiago din România și alți parteneri din Iași, în cadrul proiectului “Punem Iașul pe harta Camino”.

Programul evenimentului, agenda conferinței, schimbul de experiențe dintre pelerini și viitori pelerini, standul de carte cu consemnări și experiențe personale de pe Camino de Santiago, au fost edificatoare, momente dense în emoții și sentimente specifice spiritului Camino, de prietenie, întrajutorare, sinceritate și dăruire. Organizarea și derularea în condiții bune, excelente se datorează, fără îndoială, Danielei Cadar, președinte executiv al ACU Slujirea vieții și manager al proiectului.


”Cu bucurie am răspuns afirmativ la invitația Danielei Cadar de a participa la Seminarul internațional "Toate drumurile duc la Iași". Știam că mă voi reîntâlni cu prieteni caminarzi, prieteni pe care i-am cunoscut întâia oară, cu doi ani în urmă la Brașov, și de atunci, s-a legat o strânsă prietenie între noi toți, astfel că încercăm să nu ratăm nici o ocazie de a ne revedea”, spune Elisabeta Turi. 

Prima zi, 31 octombrie 2019, a fost dedicată primirii pelerinilor, între aceștia Ion Dumitrașcu din Berck, Franța, a fost primul pelerin ajuns la Iași, al doilea Marian Apostol din Reșița, din Bucureșți au sosit Dl profesor Ion Nicolae și Părintele Javier Quesada, au sosit apoi, din Timișoara, Elisabeta Turi și Natalia Drastaru, din Brașov, Vasile Mircea, din Bacău, Nicu Grosanu și  Irina Potop, din Piatra Neamț și, nu cel din urmă, Costică Hășmaș, din Dulcesti, pelerini implicați trup și suflet în Camino de Santiago, dar și în cel moldav pentru cei din zona Moldovei.

Momentul special al zilei a fost audiența acordată de PS Iosif Păuleț, la Episcopia Româno-Catolică de Iași, conducerii Asociației Prietenilor Camino de Santiago din România.

Camino de Santiago
Audiența cu PS Iosif Păuleț

Seara s-a încheiat la o cină tradițională la Boltă Rece, vechi loc de întâlnire între Creangă și Eminescu, unde s-a ajuns “la pas”, pe un traseu care să pună în valoare bisericile din vechiul sit istoric al Iașului, sub lumina reflectoarelor, așa cum sunt Biserica Sf Sava și Biserica ortodoxă armeană, cu piatra de deasupra ușii ce consemnează actul de naștere a orașului, 1395. La cină ni s-au alăturat invitații și partenerii din cadrul proiectului mai sus amintit.

A două zi a fost dedicată Conferinței “El Camino de Santiago - un drum milenar”, care a avut loc în Sala Vasile Pogor din Palatul Roznovanu, Primăria Municipiului Iași. Au participat pelerini, invitați, reprezentați din media, elevi din liceele ieșene.

După prezentarea proiectului “Punem Iașul pe harta Camino”de către Daniela Cadar, au conferențiat Pr. Doctor Emil Dumea, profesor la Universitatea Al I Cuza, veteran al Iașului în Camino din Spania, Italia sau Franța. “Istoria Camino”, prelegerea Părintelui Emil Dumea, ne-a adus în față nu numai istoria, dar și motivația sau semnificația spirituală a acestui drum milenar.

De asemenea ne-am bucurat de prezența și salutul primarului Municipiului Iași, Mihai Chirica, subliniind în cuvântul sau ce a însemnat pentru Iași vizita Papei Francisc din iunie 2019.

Un alt moment  important l-a constituit prezentarea domnului Profesor Universitar dr. Ion Nicolae, președinte al Asociație Prietenii Camino de Santiago din România, ”Experiențe Internaționale Camino”, dar și rezultatele cercetărilor științifice în descoperirea semnelor santiaghiste, pe teritoriul țării noastre. Sunt argumente evidente, îndeosebi în Transilvania, la Brașov, statuia Sf Apostol Iacob de pe frontonul Bisericii Negre, pictura din biserica de la Ghelința, scoici și artefracte în Muzeul Județean de la Sibiu,  Biserica din Câmpulung Muscel închinată Sf Apostol Iacob sau pictura cu Sf Apostol Iacob  din Biserica Sf Fecioara Maria Îndurerată, din Oradea. A prezentat harta publicată la 30 ani de la proclamarea Camino de Santiago drept itinerar cultural European, hartă care include, de data această, și cei 2000 km ai traseului românesc.

Prelegerile sunt încheiate de Părintele Dr. Javier Quesada, vicepreședintele APCS, cu prezentarea Asociației, a vorbit despre începuturile și implicarea prin voluntariat ale membrilor APCS, despre faptul ca Municipiul Iași, pe această hartă, reprezintă cel mai estic punct al acestui drum de secole, amintind că la 1 iunie Papa Francisc a binecuvântat borna simbol care marchează 4500 km până la Santiago de Compostela, în Nord Vestul Spaniei. De altfel, pe parcursul acestui an, în Iași dar și în Județul Bacău și Neamț, în cadrul proiectului Camino de Santiago, secțiunea moldavă, s-au făcut primii pași în concretizarea în teren, prin marcarea și semnalizarea acestui drum. Acțiunile au fost  convenite, prin acorduri și avize sau notificări adresate autorităților și instituțiilor locale.

În aceeași după amiază în cadrul momentului -open space- la Pensiunea Palace, s-au întâlnit pelerini cu experiență pe Camino cu “aspiranți” la acest drum miraculos, dar și cu media (Radio iași).

Însă momentul frumos, plin de emoție a fost creat de standul de carte. Aici Marian Apostol își prezintă dezinvolt cartea de-acum doi ani, “Pelerinaj către sufletul meu”, Editura Brumar, Timișoara, 2017, iar Elisabeta Turi își prezintă pentru prima oară prietenilor, cartea “Buen Camino”, Editura Dio, Bucureșți, 2019.

Despre acest moment Elisabeta ne spune că “…. a fost o zi cu emoții pentru mine, deoarece am vorbit pentru prima oară în public despre cartea scrisă de mine, Buen Camino! Sunt o persoană emotivă, dar vorbind despre Camino, cuvintele au venit de la sine. La Open-space au venit mulți pelerini și viitori pelerini care locuiesc în Iași sau prin apropiere. Am apreciat foarte mult prezența unei familii venită tocmai de la Brașov, prezența în Iași, doar pentru a lua parte la discuțiile din această după-amiază.”

Camino de Santiago
Elisabeta Turi își prezintă cartea „Buen Camino”

În cartea “Buen Camino”, , încă din titlu, Elisabeta Turi ne transmite un frumos, cald, de bunăvoința, de îndemn în a-ți urma drumul în liniște, cu calm, fără grabă și în siguranță… E vorba despre spiritul și energia de pe Camino care înseamnă viață simplă “fără fițe”, spune Erzsi, ne povestește despre întrajutorarea necondiționată, despre bucuria revederii cu ceilalți pelegrini, despre deschiderea dintre oameni… În mai puține cuvinte definește ce înseamnă să fii pelegrin. Pelegrinul nu e numai un om ce călătorește la locurile sfinte, e călătorul care în lentoarea drumului poate călători spre sine, mai ușor, își poate descoperi limitele, fie fizice sau psihice, în ce măsură se poate adapta la situații limită, departe de casă, de cei apropiați. Erzsi s-a confruntat pe Camino cu aceste căutări, delicat ne-a dezvăluit parte din sufletul ei, dar și drumul ei spre ceilalți… De altfel, în acest spirit  au avut loc discuțiile acestui moment.

Seara s-a încheiat cu o cină tradițională și muzică de petrecere la o pensiune din zona limitrofă a orașului, voie bună și spiritul de prietenie, amintirile și întâmplările de pe Camino au legat poveșți frumoase și discuții interesante…


Camino de Santiago
Grup de pelerini pe Camino de Santiago la Iași

Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, la ora 10, s-a dat startul în Camino de Iași, pe traseul deja trasat cu scoică iacobină și săgeata galbenă. Cum Veronica e peste tot, vorba domnului profesor Ion Nicolae, la Bucureșți, la Brașov, dar și  la Oradea sau la Piatra Neamț, nu putea lipsi de la Iași. A făcut de câteva ori drumul,  astăzi marcat la Iași, măsurându-l cu pasul,  din față Palatului Culturii până în prima localitate limitrofă, Valea Lupului, aproximativ 12 km.

Cei ce-au dat viață acestui drum, au pus suflet în activitățile de marcare, sunt subiectivi în a aprecia frumusețea drumului, deși e doar urban, corectitudinea semnelor trasate, dar feedback-ul trebuie receptat, pentru îmbunătățiri și corecții. Tot Elisabeta Turi menționează că această zi i-a amintit de Camino:…

“Pentru mine a treia zi a fost cea de suflet. Și anume, pelerinajul pe Camino de Iași… Am venit tocmai din Timișoara cu rucsacul, bețele de trekking, scoică și tărtăcuța legate de rucsac cu un șnur tricolor, exact așa cum am fost pe Camino”.

Echipați ca pe Camino, cu rucsacii în spate, toți pelerinii am pornit prin oraș, urmărind marcajele, scoica și săgeata galbenă, de pe stâlpi, de pe trotuar sau chiar de pe pereți. Am pornit de la Palatul Culturii, ne-am oprit lângă borna kilometrică 4500 Km, acum așezată provizoriu în curtea Episcopiei Româno Catolice, unde întreg grupul s-a fotografiat alături de bornă, apoi am mers mai departe cu unele opriri să vizităm zonele de interes de pe drum. Am trecut prin Grădina Botanică care m-a impresionat foarte mult, apoi ne-am continuat drumul până în Valea Lupului, unde ne-am oprit la Biserica Romano - Catolică “Padre Pio”.


Camino de Santiago
Binecuvântarea pelerinilor la Biserica din Valea Lupului

Am participat la Sfânta Liturghie, iar la final am primit binecuvântarea pelerinilor, așa cum este pe Camino. La sfârșit, am rămas să primim ștampila bisericii pe pașaportul de pelerin și fiecare dintre noi a povestit una sau mai multe întâmplări care l-au impresionat atunci când a fost pe Camino. În această zi, am fost practic pe Camino, pe Camino de Iași, cu pelerini alături, gălăgioși, exaltați, dar bucuroși cu toții de a fi pe drum.”

Pelerinii participanți la Camino de Iași au fost tineri din liceele din Iași, seniori din asociația nevăzătorilor și grupul de veterani în ale caminantului pe drumurile din Spania sau Franța. Popasurile au avut ca scop cunoașterea Iașului, capitală culturală a României, ce se plasează onorabil pe un itinerar cultural. Așa cum se definește și Camino de Santiago, ca parte a Patrimoniului European Culturar, și înscrierea pe acest itinerar a celui mai mare oraș din Moldova, Iasul, nu poate să vină decât cu obiective, monumente istorice sau turistice, precum Palatul Culturii, clădire emblematică a orasului, Biserica Trei Ierarhi, bijuterie în piatră, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu, de la 1639, Episcopia Romano Catolică sau  Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Teatrul Național Vasile Alecsandri, Piața Unirii și pietonalul Lăpușneanu, cu anticari și antichități,  BCU și statuia lui Eminescu, grupul statuar al domnitorilor, din parcul de vis-a-vis, Universitatea Al.I. Cuza cu sala pașilor pierduți și picturile lui Sabin Bălașa sau Corpul vechi al Universitatii Tehnice Gh. Asachi cu Biblioteca și Aula UT Gh. Asachi, prezente astăzi în clasamente mondiale pentru originalitatea și frumusețea lor. 

Camino de Santiago
Camino de Santiago la parcul Copu din Iași

Drumul trece prin grădina Copou, pe lângă Teiul lui Eminescu.... Ne oprim o clipă, versurile-i nemuritoare ne urcă pe scenă, cei mai curajoși fiind seniorii. Un popas la Casa Vânătorului e binevenit, pentru masa pelerinului cu meniul pelerinului. Urmează un al popas plin de culoare, în culorile minunate ale toamnei, cu un soare ce rezistă eroic vântului puternic, bucurându-ne retina, dar și sufletul... Urmează cartierele orașului și zona rezidențială din Valea Lupului, finalizând etapa "Camino de Iași", prima etapă din Camino moldav, la Biserica catolică din Valea Lupului, parohia Sfântul Padre Pio... Camino de Iași poate fi și o lecție de istorie. Toate acestea marchează un drum pe care se poate merge la pas, în siguranță și cu mult drag.

Atmosfera a fost deosebită, plină de entuziasm, veselie și bucurie.

Evenimentul de la Iași pentru Asociația Prietenii Camino de Santiago a fost un moment de confirmare, recunoaștere și identificare cu eforturile și realizările din ultimul an în ce privește construcția Camino în România.

Mai multe imagini

286 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page