top of page

Camino de Moldova

Actualizată în: 24 mai 2019

Camino de Santiago este o experiență care nu te lasă indiferent. De-a lungul secolelor, mii și mii de pelerini au parcurs drumul către Santiago de Compostela pentru a-și schimba viața. Camino de Santiago este un fenomen universal: pe acest drum merg pelerini din toată lumea, inclusiv din România. În România a început să crească numărul de pelerini care parcurg Camino de Santiago și deja este o realitate faptul că România este o țară care s-a adăugat la fenomenul Camino.


Camino de Santiago Romania
Statuia Sfântului Iacob pelerin de la Biserica Neagră (Brașov)

Asociaţia prietenilor Camino de Santiago România şi-a propus să caute şi să identifice reperele istorice ale cultului în cinstea Sfântului Iacob cel Mare în spațiul actual al României, mai ales în zonele unde trăiesc populație de religie catolică: Transilvania, Moldova, Bucovina, Banat etc.

Da! Există și Camino în România! Am găsit dovada pelerinajului: scoica pe care o aduceau cu ei acasă pelerinii din Evul Mediu. La cimitirul din Sibiu au fost descoperite câteva scoici aparținând unor sași care făcuseră Camino pe vremuri. Totodată există o statuie minunată a Sfântului Iacob pelerini la Biserica Neagră, precum și mai multe imagini în alte locuri din țară: la Alba Iulia, la Hălchiu și la Ghelința.

Dorim să semnalizăm şi să difuzăm pe această cale traseului românesc, care este parte de pelerinajul Camino de Santiago, încărcat de o semnificație religioasă și culturală.


Acest pelerinaj se poate face pe jos, cu bicicleta sau cu calul, deci va trebui să se asigure condiţii optime de siguranţă pentru pelerini, indiferent de mijlocul de locomoţie ales de către aceştia.

Pentru început, avem în plan realizarea unei părţi de drum, care se va numi Camino de Moldova şi care va începe:

  1. în Județul Iasi, prin localitățile: Iași, Valea Lupului, Lețcani, Banu, Podu Iloaiei, Buda, Sarca, Madarjești, Balțăti, Războieni, Târgu Frumos, Buznea, Strunga, Hăbășești, Brătulești, Hanul Trei Iazuri, Miclăușeni, Mircești, Iugani;

  2. în Județul Neamț, prin Gherăești, Săbăoani, Simionești, Cordun, Roman, Trifești, Giulești, Butnarești, Secuieni, Moldoveni, Hociungi, Broșteni, Bahna, Băhnișoara, Izvoare;

  3. în Județul Bacău, prin Racova, Lespezi, Gârlenii de Sus, Trebeș, Margineni, Barați, Bacău, Nicolae Bălcescu, Fărăoani, Cleja, Somușca, Ciucani, Capata, Dumbrava, Temelia, Gura Văii, Onești, Tuta, Pârâu Boghii, Târgu Ocna, Slănic Moldova, Izvor, Poiana Sărată - DN 11 - [Până Ia limita cu județul Covasna], continuând prin Transilvania, până la Oradea.

O acţiune de amploare este în desfăşurare, în acest sens, cu ajutorul membrilor asociaţiei noastre din Iaşi, Bacău și Galaţi.

Proiectul include munca de cercetare, identificare şi recunoaştere în teren a traseului, întâlniri cu autorităţile locale pentru a primi aprobare şi sprijin în realizarea infrastructurii camino-ului moldav.

Camino de Santiago Romania Iasi Moldova
Echipa de marcare în acțiune la Iași

Ca urmare a cererilor înaintate şi întâlnirilor dintre reprezentanţii asociaţiei noastre şi cei ai consiliilor judeţene Iaşi, Bacău, Neamţ, s-au obţinut sprijinul și aprobările necesare demarării acestui proiect.

Totodată realizarea acestui drum de pelerinaj care să înceapă din România, va avea benefice efecte economice şi de imagine asupra localităţilor prin care va trece, ajutând la prosperitatea locuitorilor şi (de ce nu), la întoarcerea acasă a celor plecaţi să lucreze în străinătate, din lipsa unor locuri de muncă decente, în ţară.

Ajută-ne să semnalizăm Camino de Santiago în Moldova! Scrie-ne un e-mail la adresă: voluntari@caminoromania.org

158 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page