top of page

Activități APCS 2021

  • Ianuarie 2021, apariția prelegerii APCS din România, în format editat, prelegere ce ar fi trebuit susținută la Congresul Internațional “XII Congreso Internacional de Asociaciones Jacobeas” din 2020; Autori, Elena Mocanu, Ion Nicolae și Javier Quesada;

  • Martie 2021, apariția cărții „Love Story pe Camino de Santiago”, autor Manuela Băcăoanu și cartea Nataliei Drastaru.

  • Martie 2021 - Proiectul rutelor culturale trans-europene, Camino Europa, include și România, proiect inițiat de Jakobswege Europa.

  •  Martie 2021, apariția cărții „Un milion de pași pe calea recunoștinței fără de sfârșit”, autor Virgil

Stoica.

Camino de România în zona Moldova

La începutul lunii aprilie, Vasile Mircea, membru al asociației noastre, a fost în recunoașterea traseului din județul Bacău pe porțiunea Sulța - Coșnea, pe D.C. 135, o zonă foarte pitorească, traseu ce se va continua către Șumuleu Ciuc, în județul Harghita.

  • 7 aprilie 2021- am plătit 4000 lei la Sf. Gheorghe (avans pentru panoul informațional ce va fi amplasat în centrul orașului (cheltuieli APCS).

  • 10-11 Aprilie 2021- acțiune de marcare și recunoaștere a traseului în județul Covasna, porțiunea comună cu Via Mariae, participă Ion Nicolae, Gabriela Greu, Raymond Manu, Melkuhn Andrea și Crina Crișan. (cheltuieli APCS, cazare - 675 lei)

  • 20 Aprilie 2021 – în ziarul local Háromszék din Sfântu Gheorghe apare un articol despre colaborarea asociației noastre cu asociația Via Mariae în vederea construirii și promovării celor două trasee de pelerinaj pe teritoriul României.

  • 24 Aprilie 2021 – În revista Actualitatea creștină apare un articol despre primul albergue de pe Camino de România, casa Genoveva din Câmpulung Muscel.

Emisiunea PE DRUM, PE CALE, proiect Signis Romania

 

Promovarea traseelor Camino de Santiago și Camino de România de către realizatorii emisiunii Gabriela Greu și Pr. Alexandru Abadi, precum și împărtășirea experiențelor pelerinilor continuă cu un nou episod, al cărui invitat a fost Andrea Chiș, judecător și membru în consiliul magistraților.

 

Camino de România în zona Sibiu

 

Un grup de voluntari conduși de Ileana Sădean au fost în recunoașterea traseului în zona Ocna Sibiului - Apoldu de Jos. Pentru a primi aprobările de la autoritățile locale trebuie să identificăm pe teren traseul ce urmează a fi marcat cu semnele specifice Camino.

Screenshot 2022-04-02 175804.png

Camino de România în zona Curburii

 

Se fac pași înainte în conturarea legăturii dintre județele Bacău și Covasna prin munții Nemira între Slănic Moldova și Brețcu. S-a luat legătura telefonic și prin e-mail și cu ocolul silvic Brețcu pentru ajutor la identificarea pe teren a traseului (Gabriela Greu). Faza teren - la sfârșitul lunii iunie ( Vasile Mircea și Ion Nicolae).

Adresa către Consiliul județean Brașov a ajuns la destinatar. Am primit răspuns și urmează să fim contactați pentru a merge la o întâlnire cu reprezentanții CJ Brașov pentru a prezenta proiectul detaliat, sperăm apoi în a porni marcarea traseului în județ, nu doar în municipiul Brașov, unde va continua marcarea - cu speranța finalizării - în această vară.

 

Camino de România în zona Sebeș- Alba

 

Au fost depuse adrese către primăria Sebeș și Consiliul Județean Alba cu ajutorul domnului Vesa Mihai, așteptăm răspuns.

 

Volumul ‘ O zi pe Camino, o clipă dintr-un vis împlinit” a ajuns la editură pentru corectură.

Emisiunea PE DRUM, PE CALE, proiect Signis Romania la Angelus TV

Promovarea traseelor Camino de Santiago și Camino de România, precum și împărtășirea experiențelor pelerinilor va continua într-un format nou al emisiunii realizate de Gabriela Greu și pr. Alexandru Abadi, pe o platformă TV online, numită Angelus TV, urmând din toamnă să emită și pe cablu, crescând în acest fel și audiența și numărul persoanelor care vor afla despre Camino de Santiago și Camino de România.

În curând emisiunile vor putea fi urmărite pe angelustv.ro: https://angelustv.ro/

 

  • 4 iunie - Masă rotundă online cu Asociațiile din Ungaria, Austria, Slovacia, Croația, România. S-au discutat proiecte de viitor comune (Visegrad- pentru accesare de fonduri), menținerea relației de colaborare pe viitor, comunicare pe Zoom odată pe lună, informații între asociații transmise în Google Drive. Au participat Gabriela Greu și Raymond Manu.

  • 9 iunie - Brașov - Întâlnire la CJ Brașov (Ion Nicolae, Gabriela Greu, Raymond Manu). Propunerea noastră de marcare traseu în județ a fost foarte bine primită, se pliază pe proiectele consiliului de construire a traseelor tematice. Vor convoca la discuție UAT-urile din județ, probabil grupate pe 3 zone, vor face o hartă a traseului Camino în județ, ne vor chema pentru a prezenta proiectul în plen. Trebuie să facem bugetul estimativ/ lista de necesar pentru marcarea traseului în județ.

  • 16 iunie- Veronica Panait și Crina Crișan au plecat din Iași spre Valea Lupului, Lețcani în identificarea la pas a traseului Camino de România în județul Iași, timp de 4 zile au prospectat terenul prin sate, lanuri de grâu, pe lângă iazuri, castele, parcuri.

  • 18 iunie - Zoom meeting- Pelerinajul Camino de Santiago în sec.XXI, organizat în Croația. Invitați din UK, Irlanda, Austria, Slovacia, Spania (Sahagun), Croația, România (Gabriela Greu).

  • 2 iulie- apare la Roman TV un reportaj despre ședința de consiliu Roman în care se aprobă sprijinul autorităților în marcarea traseului în județul Neamț: link către reportaj

  • 9-11 iulie - Acțiune de marcare a traseului Camino de România în județele Bacău și Covasna. În județul Bacău s-a marcat de la Onești spre Tg Ocna prin Tuta, Pârâu Boghii, Pârgărești, apoi de la Slănic Moldova spre Muntele Ghepar până aproape de vârf, iar în județul Covasna pe partea cealaltă a versantului până la Brețcu.

        Zona este superbă, peisajele sunt de poveste, traseul este provocator, cu siguranță va fi un tronson de mare interes pentru pelerini. Participă: Ion Nicolae, Gabriela Greu, Vasile Mircea, fam. Buzdugan (3), Crina Crișan, domnul Blaj.(cheltuieli APCS, cazare, mese, 1300 lei)

Screenshot 2022-04-02 180317.png
  • 16 iulie - s-a vorbit cu vicepreședintele CJ Argeș și primarul din Valea Mare Pravăț, s-a obținut aprobare pentru marcare în Valea Mare Pravăț- Nămăiești (Gabriela Greu), prin mijlocirea lui Raymond Manu.

  • 19 iulie -  s-a vorbit la ocolul silvic Mereni cu șeful de ocol, Vancsa Botond (Gabriela Greu)

  • 19 iulie -  s-au întocmit și trimis adrese la primăria Sebeș, Onești, Moinești, Slănic Moldova, Tg. Ocna (Ion Nicolae, Gabriela Greu)

  • 21 iulie- marcare Valea Lupului- Lețcani, Veronica Panait și fam. Buzdugan

Screenshot 2022-04-02 180839.png
  • 23-25 iulie - Adunarea generală APCS - Câmpulung Muscel, participare la slujba cu ocazia sărbătorii apostolului Iacob, ofrandă florală apostolul Iacob, marcare traseul Valea Mare Pravăț- Nămăiești, recunoaștere traseu Dragoslavele- Nămăiești.

Screenshot 2022-04-02 181311.png

     Evenimentul de la Câmpulung Muscel menționat de Arhidieceza romano-catolică de București: link către postare

  • 30 iulie- am obținut acordul primăriei Dragoslavele pentru marcare traseu.

  • 8 august - Gabriela Greu vorbește la Aleph News TV despre Camino de România:  Apariție TV Gabriela Greu la Aleph News

  • 14 august - marcare traseu în județul Iași, Lețcani-Podu Iloaiei. Participă Veronica Panait și familia Buzdugan:

Screenshot 2022-04-02 181941.png
  • 20 august- Marcarea traseului Camino de România în județul Iași avansează cu încă 12 km, de la podul peste Siret până la biserica catolică din Iugani.

      În 3 etape s-au marcat până acum 42 de km.

Screenshot 2022-04-02 182307.png
  • 27-29 august: Acțiune de marcare traseu Camino de România în județul Argeș (Valea Mare Pravăț- Dragoslavele- Rucăr).

        Semnele specifice, scoica și săgeata galbenă au fost amplasate pe malul râului Dâmbovița din comuna Dragoslavele până la Rucăr, mergând prin spatele caselor, evitând pe cât posibil șoseaua națională, traseul ales oferind priveliști încântătoare, liniștea pe care o caută pelerinul pe drumul apostolului Iacob și bucuria descoperirii frumuseților țării.

        S-a identificat și marcat apoi intrarea în Câmpulung Muscel dinspre Târgoviște, prin Fântânea- Bilcești, comuna Valea Mare Pravăț, o zonă ce oferă o panoramă superbă asupra orașului Câmpulung, drumul conducând  pelerinul până la Casa Genoveva, albergul aflat în complexul Bărăția din Câmpulung Muscel.

Screenshot 2022-04-02 182547.png
  •  S-au purtat discuții cu primarul Elena Lasconi (Câmpulung Muscel), Primarul Petre Boncoi (Valea Mare Pravăț), viceprimarul Rucăr (Ion Pîrnuță). - (Nicolae Ion, Gabriela Greu, Crina Crișan).

  • 2 septembrie- A fost aprobat proiectul de colaborare cu primăria Sebeș pentru realizarea traseului în municipiu cu sprijinul primăriei și consiliului local.

  • 3 septembrie- S-au trimis adrese către primăriile Rucăr și Dâmbovicioara.

  • Septembrie- 5 povestioare ale pelerinilor români sunt printre primele 100 ale concursului organizat de Asociația prietenilor Camino de Santiago din Chile, printre ei numărându-se și Veronica Panait, membru APCS

      Rezultate concurs:​

Screenshot 2022-04-02 182748.png
  • 19 septembrie - Petru și Mariana Buzdugan au realizat câteva frumoase marcaje în zona moldavă. La intrarea în Roman dinspre Cordun, lîngă primărie și la intrarea în Cordun. De asemenea la ieșirea din Simionești și în centru, în total 5 semne pe fundal albastru.

Screenshot 2022-04-02 182953.png
  • 21 septembrie- Veronica Panait a câștigat locul 3 la concursul povestirilor scurte despre Camino organizat de Asociația prietenilor Camino de Santiago din Chile.

Screenshot 2022-04-02 183224.png
  • 22-23 septembrie - Activități ale asociației noastre, întâlniri cu autoritățile locale din orașul Sebeș, recunoașterea traseului de ieșire din Brașov spre Hălchiu, verificarea semnelor deja existente, întâlnire cu pelerinii din Brașov.

       Două zile încununate de reușite frumoase pentru proiectul Camino de România.Participă Ion Nicolae, Gabriela Greu, Crina Crișan.

Screenshot 2022-04-02 183541.png

Apostolul Iacob la biserica evanghelică din Sebeș

  • 26 septembrie- Intervenție televizată la Aleph News TV despre traseul Camino de România (Gabriela Greu) - Apariție TV Gabriela Greu la Aleph News 

  • 4 octombrie- Discuție inițiată de Gabriela Greu cu Steliana Cojocariu, consilier la Ministerul turismului, Serviciul Relații Internaționale și Afaceri Europene. Vom pregăti documentația pentru primirea recunoașterii traseului Camino de România ca rută cultural- turistică

  • Octombrie- Întâlnire cu vicarul judecătoresc al bisericii catolice, Eduard Giurgi- Gabriela Greu și Raymond Manu.

  • 21-24 octombrie - Javier Quesada, membru onorific APCS ne reprezintă la Congresul Asociațiilor Prietenilor Camino de Santiago din Madrid.

congres spania.jpg
  • 22 octombrie- Am primit aprobarea de marcare în continuare a traseului în Câmpulung Muscel de la primarului orașului, Elena Lasconi.

  • 2 noiembrie- Întâlnire la Arcub (Centrul cultural al Bucureștiului) pentru dezvoltarea proiectului Camino de România pe zona București. (Raymond Manu, Gabriela Greu).

  • 8 noiembrie - a fost depus dosarul la OSIM pentru înscrierea mărcii Camino de România. Mulțumim doamnei Ani Fuciu pentru ajutorul juridic

  • 19 noiembrie- S-a trimis la Arcub o parte din documentația necesară încheierii unui parteneriat ce vizează realizarea unui proiect amplu pe zona București (marcare traseu, organizare de conferințe, expoziții, etc.)

  • 20 noiembrie - radio București FM- Interviu despre Camino de Santiago și Camino de România (Gabriela Greu).

  • 24 noiembrie- Asociația noastră participă la concursul Jeannine Warcollier organizat de Asociația prietenilor Camino de Santiago din Franța. Mulțumim domnului Ion Dumitrașcu pentru ajutorul acordat la depunerea documentației pentru concurs.

  •            Este în lucru documentația necesară recunoașterii traseului Camino de România ca rută cultural-turistică de către Ministerul Turismului (Domnul profesor Ion Nicolae și Vasile Mircea lucrează la descrierea traseului în zonele Covasna, Harghita, Bacău).

  • 29 noiembrie - începe difuzarea la Angelus TV, noul post de televiziune în grila de programe RCS-RDS, emisiunea despre Camino de Santiago și Camino de România realizată de Gabriela Greu, invitatul emisiunii a fost Dacian Pășcuță din Cluj

  • 29 noiembrie - CEE Camino round table- România, Croația, Ungaria, Slovacia, Austria.

  • 1 decembrie - Vasile Mircea vorbește despre Camino de Santiago în comuna Nicolae Bălcescu, la câțiva km de Bacău, comună prin care trece traseul Camino de România. (link către video) 

  • Buen Camino!

bottom of page